هذه الطريقة اعتمدتها للبسكويت ولا أغيرها انما أغير الأشكال والتزين
بسكويت سهل وسريع وخفيف وهش زى الجاهز بالظبط
وللحقيقة انا أخذت طريقته من مامتى ربنا يخليكى لية ياماماتى... أه ماهو برضوه ماما شاطرة وهى كان اتفرجت عليه فى التلفزيون وعجبها وجربته وقالت لى عليه وعاملته تحفة تحفة.
أولاً:- عمل العجينة
يلا بينا على المقادير
تلات تربع كوب زبدة
وبنفس الكوب اللى باقيس بيه الزبدة اقيس بيه السكر والدقيق
وياريت يكون الكوب متوسط زى اللى فى الصورة (الكوب المناسب للشاى) علشان يبقى مناسب مع البيضة ..... لإنك ممكن تعملى كوب كبير كمياتك مظبوطة لكن البيضة صغيرة او كبيرة لا تناسب الكوب ....انا جربت كوب الشاى المتوسط الموجود فى الصورة عجنتى كانت مظبوطة 100%
وبنفس الكوب اللى باقيس بيه الزبدة اقيس بيه السكر والدقيق
وياريت يكون الكوب متوسط زى اللى فى الصورة (الكوب المناسب للشاى) علشان يبقى مناسب مع البيضة ..... لإنك ممكن تعملى كوب كبير كمياتك مظبوطة لكن البيضة صغيرة او كبيرة لا تناسب الكوب ....انا جربت كوب الشاى المتوسط الموجود فى الصورة عجنتى كانت مظبوطة 100%
نصف كوب سكرناعم(يعنى لازم تطحنينه وتخاليه ناعم)
حبة ملح صغيرين
بيضة واحدة + كيس فانليا صغير(معلقة صغيرة)
كيس كيك شيف كامل(وهوعبارة عن بيكنج بودر ومحسن خبز مع بعض)
ولو مفيش يبقى كيس بيكنج بودر
الطريقة
2- تضاف البيضة والفانليا ويضرب جيداً
3-يتم خلط المكونات الجافة مع بعض (الدقيق والبكينج بودر والملح)
4- يضاف الخليط السائل على خليط المكونات الجافة
وتدعكى باليد (هتلاقى العجينة طرية جداً ولكن ما بتلزق فى اليد وكأنك عايزة تحطى دقيق (وأوعى تحطى دقيق) لمى العجينة كويس باليد هتتلم معاك ومش هتمسك إلا ماتتحط فى الثلاجة شوية
هذا شكل العجينة هاتحثى انها كلها سمنة ولايهمك اوعى تحطى دقيق
واقسمى العجينة الى اجزاء
اتركى جزء بدون لون
واحطى فى كل جزء لون
هذا اللون الأحمر
هذا اللون الأخضر
هذا اللون الأصفر
اللون البنى ( عبارة عن رشة كاكاو او نسويك شكولاتة او حتى قهوة او كابتشينو )
هذا شكل أكياس الألوان بتتباع سايبة عند كل العطارين (تقولى له عايزة الوان طعام) الكيس اللى انتى شايفه ده ب2 جنيه يقعد معاك كتير جداً
شيلى كل جزء فى كيس
واحطيهم فى الثلاجة يرتاحوا شوية صغيرين مش نصف ساعة ولا ربع ساعة... ليه؟ ده الشيف بيقول نصف ساعة ...
انا جربت النصف ساعة ... العجينة فيها سمنة "ايه اللى هايحصل هاتجمد ولما تتطلعيها هتلاقى السمنة حول العجينة جامدة فتتركيها بره الثلاجة شوية علشان تسيح ..شغلانة يعنى..
وانا باعمل ايه لو انتى فى الشتاء غلافيها وحطيها على جنب فى المطبخ هاتمسك نفسها ولو كنا فى الصيف بحطها فى الثلاجة يدوب تمسك نفسها واطلعها
ثانياً :- فرد العجينة
بعد ما ترتاح العجينة
هذا شكل العجينة بعد الفرد ولكن ما تخفيش بتزقى العجينة بإيدك من كل جانب وترشى على الوش دقيق لو لاقيتى انها بتلزق فى النشابة
شفتى شكلها بقى متساوى ازاى ولكن انتى خلى بالك وافردى كويس بإيدك ظبطى
ثالثاً:- تشكيل العجينة
الأدوات
عبارة عن قطاعات البسكويت ولو ماعندكيش اى غطاء زجاجة او برطمان اوكوب بأى حجم ممكن تقطعى بيه
نبدء نقطع
غطسى القطاعات فى دقيق علشان سهولة اخراج العجينة وعدم لازقها فى القطاعة حتى الكوب او الغطاء المستخدم غطسيه فى الدقيق
اقطع الوردات الكبيرة والأمكان المتبقية استخدم القلب او الغطاء ( القطاعة الشفافة اللى امامك دى بتيجى مع بعض علب أدوية الأولاد للقياس باخذها قبل ما استخدمها واحتفظ بيها وكل ما الاقى حجم مختلف احتفظ بيه)
ثم اشيل واحدة واحدة براحة بالسكينة على ايدى وانفخ منها الدقيق الزائد وانزلها فى صينية غير مدهونة (ليسسسسسسسسست مدهونة)
الأشكال المختلفة من العجينة
1- تيجيبى اى لونين وتفرديهم بجانب بعض وتزقيهم وتلزقيه فى بعض
ثم تبدئى تستخدمى الوسط فى تقطيع اشكال مختلفة
تقصى الزائد من اللونين وتزقيهم على بعض حتى يلتصقوا مرة ثانية وتفعلى كالأول
وممكن تجيبى لونين زى بعض وفى وسطهم لون مختلف وتكون القطاعة هاتجيب الثلاث ألوان وممكن الثلاث ألوان مختلفة ولو القطاعة كبيرة هاتكبرى ولو القطاعة صغيرة هاتعملى شريط رفيعة من العجينة وتلزقيهم علشان القطاعة تجيب كل الألوان وانتى ممكن تدورى على اشكال مختلفة والمجال مازال مفتوح فى تطوير الأشكال
أهم حاجة ان يكون لديك وصفة مظبوطة تعملى عليها أى شكل وأى تزين
ممكن تفردى عجينة بلون وتفردى واحدة تانية وتحطيهم على بعض وممكن واحدة تالتة وتلفيهم سويسروال(يعنى تلفيهم على بعض زى الإسطوانة)
تقطى السويسروال(وتحطيها نايمة مش واقفة) هاتشوفيها فى السوى
نبدء نسوى ..هذا البسكويت رقيق ما بياخذ وقت بالمرة نشغل الفرن عايزين درجة حرارة متوسطة او اقل شوية كأنك بتسوى البيتى فور أنا مثلاً باسويه على 160 بتدريج الفرن بتاعى شوية تحت واول ما الاقى حرفه احمر سنة ابدء اطلعه على الشبكة فوق واحط الصينية التانية وهكذا
واطلع احط على شبكة الشواية وممكن بلاش وتطلعى على اى طبق بعد ما يهدء
وهذا شكله النهائى الأبيض والبنى بعد التسوية وخلى بالك أوعى يحمر منك اوى يادوب تحسى ان احمر علشان قعره من تحت يكون فاتح وجميل زى الجاهز
وهذا شكل الألوان وبسكويت الألوان يمكن تقديمه كده بأشكاله التحفة او تزينه بطرق أخرى
نروح للتزين
الحمد لله الذى بنعمته تتم الصالحات وكده يبقى خلص الموضوع الأساسى ولكن مستمرة فى تجربة أشكال جديدة والبحث عن أفكار مختلفة فى التزين
وسانقل لكم كل ما أتعلمه بإذن الله تعالى
أختكم أم أسوة
أنتظر ولو كلمة شكر فقط
4- يضاف الخليط السائل على خليط المكونات الجافة
وتدعكى باليد (هتلاقى العجينة طرية جداً ولكن ما بتلزق فى اليد وكأنك عايزة تحطى دقيق (وأوعى تحطى دقيق) لمى العجينة كويس باليد هتتلم معاك ومش هتمسك إلا ماتتحط فى الثلاجة شوية
هذا شكل العجينة هاتحثى انها كلها سمنة ولايهمك اوعى تحطى دقيق
واقسمى العجينة الى اجزاء
اتركى جزء بدون لون
واحطى فى كل جزء لون
ادعكى العجينة كويس حتى تصبح العجينة كلها لون واحد
هذا اللون الأحمر
هذا اللون الأخضر
هذا اللون الأصفر
اللون البنى ( عبارة عن رشة كاكاو او نسويك شكولاتة او حتى قهوة او كابتشينو )
هذا شكل أكياس الألوان بتتباع سايبة عند كل العطارين (تقولى له عايزة الوان طعام) الكيس اللى انتى شايفه ده ب2 جنيه يقعد معاك كتير جداً
شيلى كل جزء فى كيس
واحطيهم فى الثلاجة يرتاحوا شوية صغيرين مش نصف ساعة ولا ربع ساعة... ليه؟ ده الشيف بيقول نصف ساعة ...
انا جربت النصف ساعة ... العجينة فيها سمنة "ايه اللى هايحصل هاتجمد ولما تتطلعيها هتلاقى السمنة حول العجينة جامدة فتتركيها بره الثلاجة شوية علشان تسيح ..شغلانة يعنى..
وانا باعمل ايه لو انتى فى الشتاء غلافيها وحطيها على جنب فى المطبخ هاتمسك نفسها ولو كنا فى الصيف بحطها فى الثلاجة يدوب تمسك نفسها واطلعها
ثانياً :- فرد العجينة
بعد ما ترتاح العجينة
ارش دقيق على الرخامة واحط العجينة وارش فوق العجينة علشان ماتمسك فى النشابة وامسح النشابة بالدقيق
هذه النشابة الناعمة افضل من الخشب لإنها بتديكى سطح العجينة ناعم ولكن لوعندك الخشب شغالة برضوه وحاولى بإيدك تظبطى اى حاجةهذا شكل العجينة بعد الفرد ولكن ما تخفيش بتزقى العجينة بإيدك من كل جانب وترشى على الوش دقيق لو لاقيتى انها بتلزق فى النشابة
شفتى شكلها بقى متساوى ازاى ولكن انتى خلى بالك وافردى كويس بإيدك ظبطى
ثالثاً:- تشكيل العجينة
الأدوات
عبارة عن قطاعات البسكويت ولو ماعندكيش اى غطاء زجاجة او برطمان اوكوب بأى حجم ممكن تقطعى بيه
نبدء نقطع
غطسى القطاعات فى دقيق علشان سهولة اخراج العجينة وعدم لازقها فى القطاعة حتى الكوب او الغطاء المستخدم غطسيه فى الدقيق
اقطع الوردات الكبيرة والأمكان المتبقية استخدم القلب او الغطاء ( القطاعة الشفافة اللى امامك دى بتيجى مع بعض علب أدوية الأولاد للقياس باخذها قبل ما استخدمها واحتفظ بيها وكل ما الاقى حجم مختلف احتفظ بيه)
ثم اشيل واحدة واحدة براحة بالسكينة على ايدى وانفخ منها الدقيق الزائد وانزلها فى صينية غير مدهونة (ليسسسسسسسسست مدهونة)
الأشكال المختلفة من العجينة
1- تيجيبى اى لونين وتفرديهم بجانب بعض وتزقيهم وتلزقيه فى بعض
ثم تبدئى تستخدمى الوسط فى تقطيع اشكال مختلفة
تقصى الزائد من اللونين وتزقيهم على بعض حتى يلتصقوا مرة ثانية وتفعلى كالأول
وممكن تجيبى لونين زى بعض وفى وسطهم لون مختلف وتكون القطاعة هاتجيب الثلاث ألوان وممكن الثلاث ألوان مختلفة ولو القطاعة كبيرة هاتكبرى ولو القطاعة صغيرة هاتعملى شريط رفيعة من العجينة وتلزقيهم علشان القطاعة تجيب كل الألوان وانتى ممكن تدورى على اشكال مختلفة والمجال مازال مفتوح فى تطوير الأشكال
أهم حاجة ان يكون لديك وصفة مظبوطة تعملى عليها أى شكل وأى تزين
ممكن تفردى عجينة بلون وتفردى واحدة تانية وتحطيهم على بعض وممكن واحدة تالتة وتلفيهم سويسروال(يعنى تلفيهم على بعض زى الإسطوانة)
تقطى السويسروال(وتحطيها نايمة مش واقفة) هاتشوفيها فى السوى
نبدء نسوى ..هذا البسكويت رقيق ما بياخذ وقت بالمرة نشغل الفرن عايزين درجة حرارة متوسطة او اقل شوية كأنك بتسوى البيتى فور أنا مثلاً باسويه على 160 بتدريج الفرن بتاعى شوية تحت واول ما الاقى حرفه احمر سنة ابدء اطلعه على الشبكة فوق واحط الصينية التانية وهكذا
واطلع احط على شبكة الشواية وممكن بلاش وتطلعى على اى طبق بعد ما يهدء
وهذا شكله النهائى الأبيض والبنى بعد التسوية وخلى بالك أوعى يحمر منك اوى يادوب تحسى ان احمر علشان قعره من تحت يكون فاتح وجميل زى الجاهز
وهذا شكل الألوان وبسكويت الألوان يمكن تقديمه كده بأشكاله التحفة او تزينه بطرق أخرى
نروح للتزين
الحمد لله الذى بنعمته تتم الصالحات وكده يبقى خلص الموضوع الأساسى ولكن مستمرة فى تجربة أشكال جديدة والبحث عن أفكار مختلفة فى التزين
وسانقل لكم كل ما أتعلمه بإذن الله تعالى
أختكم أم أسوة
أنتظر ولو كلمة شكر فقط
تسلم ايدك جميل جدا والله
شكرا جزيلا واتمنى المزيد من الوصفات
شكرا جزيلا واتمنى المزيد من الوصفات
جزاكى الله كل خير وتسلم ايدك
جزاكى الله كل خير وتسلم ايدك
جزاكم جميعاً كل الخير على الرد واتمنى ان تكونوا جربتوه وبشهادة من تذوقه تحفة ولمل يتزوق بيكون اجمل وانا وضعت موضوع في تزينه
تسلم ايديكى ربنا يخليكى نريد بعض وصفات اخرى الله يخليكى
جزاك الله خير
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته .. لو سمحتي الكوب للدقيق ذاته لباقي المقادير؟؟و البكنج باودر كم ملعقة تقريبا لإختلاف المقاسات وشكرا